Skip to main content

Standard / Rules Untuk Coating

Saya sedang belajar ilmu coating. Ada yang tahu standart/Rules untuk coating? Kalau ada yang tahu juga book reference yang bagus untuk coating?  Terimakasih.


Tanya - Samuel

Dear All,

Saya sedang belajar ilmu coating nih. Ada yang tau ga standart/Rules untuk coating? Mungkin kalo ada yang tau juga book reference yg bagus untuk coating?
Thanks.

Tanggapan 1 - Mahatrisna

Bible nya painter SSPC VOL 1 dan 2;
standard lain ISO 12944 series; ISO 850.. series;ASTM D Series; NACE
buanyaaak banget boss...

Reference yang bagus:
The largest selling coating book "Corrosion Protection through
Protective Coating" by Lou Vincent, published by NACE.

Semoga membantu...

Tanggapan 2 - SYARLI WELLMAN

Dear Pak Samuel....
kalo mau cari buku yang fersi pdf mengenai coating search aja di www.shared.com
diweb tersebut ;lumayan lengkaplah..smoga membantu.


Tanggapan 3 - Andarini \(Jakarta\)

Taken from Specification for Surface Preparation & Protection Coating-nya versi Perusahaan di tempat saya.


1.1 References, Codes and Standards


The surface coating of structures, piping and equipment shall be in accordance
with the latest edition of the following Codes and Standards:

American National Standards Institute (ANSI)

ANSI C2.18

Guide For the Protection of Steel with Thermal Sprayed Coatings of Aluminium and
Zinc and their alloys and composites.

ANSI Z55.1

Grey Finishes for Industrial Apparatus and Equipment

American Society for Testing and Materials (ASTM)

ASTM A90

Test Method for Weight of Coating on Zinc-Coated (Galvanized) Iron and Steel Articles

ASTM A123

Specification for Zinc (Hot-dip Galvanized) Coatings on Iron and Steel Products

ASTM A143

Standard Practice for Safeguarding Against Embrittlement of Hot-Dip Galvanized Structural Steel Products and Procedure for Detecting Embrittlement

ASTM A153

Specification for Zinc Coating (Hot-Dip) on Iron and steel Hardware

ASTM A385

Standard Practice for Providing High-Quality Zinc Coatings (Hot-Dip)

ASTM A392

Specification for Zinc Coated Steel Chain Link Fence Fabric

ASTM D823

Method of Producing films of uniform thickness of Paint, varnish lacquer and released products on test panels

ASTM D1200

Test method for viscosity of paints, varnishes and lacquers by ford viscosity cup

ASTM D3359

Method of measuring adhesion by tape test

ASTM D4541

Test method for pull-off strength of coatings using portable adhesion testers.

ASTM D4940

Test method for conduct metric analysis of water-soluble ionic contamination of blasting abrasives.

ASTM D4285

Test method for indicating oil or water in compressed air.

ASTM D5064

Standard Practice for conducting a patch test to assess coating compatibility.

ASTM E376

Standard Practice for measuring coating thickness by magnetic field or
Eddy-Current (Electro-magnetic) test methods.

ASTM E11-04

Standard Specification for Wire Cloth and Sieves for Testing Purposes

National Association of Corrosion Engineers (NACE)

RP-01-76

Recommended Practice for Corrosion Control of Steel, Fixed Offshore Platforms Associated with Petroleum Production

RP-01-88

Recommended Practice for discontinuity (holiday) testing of Protective Coatings.

RP-02-87

Field measurement of Surface profiles using Replica Tape Steel Structures Painting Council (SSPC)

SSPC-PA 1

Shop, Field and Maintenance Painting

SSPC-PA 2

Measurement of Dry Film Thickness with Magnetic Gauges

SSPC-SP 1

Surface Preparation No. 1 Solvent Cleaning

SSPC-SP 2

Surface Preparation No. 2 Hand Tool Cleaning

SSPC-SP 3

Surface Preparation No. 3 Power Tool Cleaning

SSPC-SP-5

Surface Preparation No. 5 White Metal Blast Cleaning

SSPC-SP-7

Surface Preparation No. 7 Brush Off Blast Cleaning

SSPC-SP-10

Surface Preparation No. 10 Near White Metal Blast Cleaning



(SA 2 ½ : Surface Preparation - Near White Metal Blast Cleaning)

SSPC-SP-11

Power Tool Cleaning to Base Metal

International Standards Organization (ISO)

ISO 8501- 1

Preparation of Steel Substrates before Application of Paints and Related Products (Equivalent to SIS 05 59 00)


Tanggapan 4 - Pudjantoro, Setyadi

Coba akses ke http://www.astm.org/ <http://www.astm.org/> dan cari standard coating yang dibutuhkan (khusus metal).



Tanggapan 5 - Awlia Prasoven

Klo boleh menambahkan, standard yang digunakan dalam dunia coating memang sangat byk seperti beberpapa standar yang telah disebutkan pak mahatrisna.
Namun banyak juga hal-hal yang harus dimengerti dalam pengerjaan proses coating. Ada langkah-angkah coating proses yg tidak tertuang dalam standard tersebut.. klo boleh saya sarankan, sebaiknya bapak ambil certifikasi coating Inspector biar lebih mantap.

Comments

  1. gan tlong bantu dong,,,,
    nama2 komponen di rig serta fungsi nya,,,
    mohon bantuan baru bjlr nie,,,

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

DOWNLOAD BUKU: THE TRUTH IS OUT THERE KARYA CAHYO HARDO

  Buku ini adalah kumpulan kisah pengalaman seorang pekerja lapangan di bidang Migas Ditujukan untuk kawan-kawan para pekerja lapangan dan para sarjana teknik yang baru bertugas sebagai Insinyur Proses di lapangan. Pengantar Penulis Saya masih teringat ketika lulus dari jurusan Teknik Kimia dan langsung berhadapan dengan dunia nyata (pabrik minyak dan gas) dan tergagap-gagap dalam menghadapi problem di lapangan yang menuntut persyaratan dari seorang insinyur proses dalam memahami suatu permasalahan dengan cepat, dan terkadang butuh kecerdikan – yang sanggup menjembatani antara teori pendidikan tinggi dan dunia nyata (=dunia kerja). Semakin lama bekerja di front line operation – dalam hal troubleshooting – semakin memperkaya kita dalam memahami permasalahan-permasalahan proses berikutnya. Menurut hemat saya, masalah-masalah troubleshooting proses di lapangan seringkali adalah masalah yang sederhana, namun terkadang menjadi ruwet karena tidak tahu harus dari mana memulainya. Hal tersebut

[Lowongan Kerja] QA System Coordinator, Pipe Yard Coordinator, Customer Assistant Coordinator

With over 30 years' experience, Air Energi are the premier supplier of trusted expertise to the oil and gas industry. Headquartered in Manchester UK, Air Energi has regional hubs in Houston, Doha, Singapore and Brisbane. We have offices in 35 locations worldwide, experience of supply for 50 countries worldwide, and through our company values: Safe, knowledgeable, innovative, passionate, inclusive, and pragmatism, WE DELIVER, each and every time. At the moment we are supporting a multinational OCTG processing operation in seeking of below positions: 1.       QA System Coordinator Coordinates Quality System development in plant, directing the implementation of specifications and quality norms. Administers complaints regarding non-conformities and provides quality process information in support of decision making. Develops the necessary procedures, instructions and specifications to ensure Quality System conformity. Coordinates and organizes the execution of interna

Efek korosi dari pembakaran NH3 + H2S di Furnace

Complete combustion H2S membutuhkan temperatur antara 625 s/d 1650 degC tergantung komposisi acid gas.  Namun, temperatur minimum untuk efektivitas operasi adalah 925 degC.  Dibawah temperatur ini biasanya  stabilitas flame tidak bagus dan sering muncul free O2 di flue gas.  Untuk kasus Pak Novriandi, free O2 di flue gas harusnya gak masalah karena akan langsung terbuang melalui stack (berbeda jika kondisi ini terjadi di unit pengolah acid gas yang akan menyebabkan korosi di waste heat boiler); namun, dengan temperatur furnace yang Pak Novriandi punya sebesar 843 degC, kemungkinan akan menyebabkan flame menjadi tidak stabil. Tanya - Novriandi   Ysh, Bpk & Rekan Migas Indonesia Kami memiliki equipment furnace dengan servicenya adalah pemanas process, Furnace tersebuttipe vertical tube multi coil dengan material tube inlet A335 P9 dan tube oult A312 TP316. dengan fuel sesuai design adalah kombinasi fuel oil dan fuel gas. Pada kasus tertentu di salah satu unit untuk mengolah dan